Башар Асад и СирияПрез последните няколко години ситуацията в Сирия непрестанно влияе на европейските народи. Отначало най-големият проблем, който произлезе от нея, беше т.нар. „бежанска” вълна, която заля и в много случаи опустоши Югоизточна и Централна Европа по пътя си към Западна Европа, където „бежанците” се възползваха от наивните западноевропейци и лесния живот, който те им предлагат.  Но това, на което ще обърнем внимание днес, е отношението между Башар Асад и световните сили, които се намесват в сирийската криза, най-вече Америка и Русия.


Още от самото начало ситуацията в Сирия бе сложна и имаше много случаи на манипулации, обаче това което се случи в последните няколко дни беше най-показно за отношението на световните сили и тези които ги управляват към малките държави, с които те си играят. Предполагаемата химическа атака, която се твърди че Асад е извършил бе използвана като оправдание за военни действия от страна на Америка и противопоставяне между нея и Русия, което за малко да доведе до открит военен конфликт между две от най-силните военни сили в света. Това се избегна за сега, но важното в случая е каква поука можем да си извлечем от случката.


Малка държава като Сирия може да стане играчка в ръцете на по-големи сили и на тези, които ги управляват и това не бива да ни изненадва. Трябва да сме наясно, че за крайните си цели, някои хора биха направили всичко. Биха манипулирали информацията за да представят държавен лидер като безмилостно чудовище. Биха използвали тази манипулация като оправдание за военни действия. Биха представяли групировки от рода на Ислямска Държава или бунтовниците в Сирия както им е изгодно, или като легитимна опозиция или като терористи, без значение каква е истината. Биха използвали съдбата на цял един народ като тази на кюрдите, за да постигат целите си, давайки обещания и спазвайки ги само ако им е изгодно. Това са хора, за които животът, нациите, обещанията, споразуменията, моралът и самата Истина не означават абсолютно нищо. Няма значение колко добри искаме да изглеждаме в техните очи, няма значение колко искаме да го омилостивим, няма значение дали сме прави или не, това тях не ги интересува, интересува ги единствено изгодата. За нас трябва да е важна Истината а не чуждото мнение.


Трябва да сме напълно наясно с това, защото ние сме изправени срещу тях, нашата цел е да се борим с тях и въпреки че точно в момента те не ни нападат директно, в един момент това ще стане. В един момент и българската нация ще бъде използвана за техните цели, по същия начин по който са правили в Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Украйна и много други. Трябва да сме наясно за колко безскрупулни хора става дума, за да не сме изненадани, когато се обърнат срещу нас и за да знаем как да постъпим, а това става единствено като се учим от случаи, като тези в Сирия.